Aronia

aronia

Aronia jest cennym źródłem witamin A, C, E, PP oraz witamin z grupy B. Zawiera również dużo węglowodanów, kwasów organicznych, a także mikroelementów.

  • wykazano antymutagenną aktywność antocyjanin zawartych w owocach aronii.
  • usuwa złogi cholesterolu z żył,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • zapobiega m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych,
  • zmniejsza skutki napromieniowania (np. od telewizora, czy komputera),
  • wzmacnia odporność na promieniowanie UV,
  • łagodzi dolegliwości wątroby oraz trzustki,
  • zmniejsza skutki uboczne leków używanych przy leczeniu nowotworów,
  • oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn,
  • zmniejsza napięcie nerwowe,
  • zabezpiecza przed wadami wzroku,
  • zmniejsza pragnienie,
  • zmniejsza glukozę na czczo.

aaaa_03Powrót do listy składników