Jabłka

jablko

Jabłka mają duże ilości błonnika(najwięcej błonnika znajduje się w skórce jabłka), witaminy z grupy B, witaminy C, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, kwas foliowy.

  • poprawiają perystaltykę jelit, pomagając zapobiegać zaparciom ,
  • broń przeciwko wolnym rodnikom, gdyż są bogate w przeciwutleniacze,
  • zawierają pektyny, które pomagają oczyszczać organizm,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • wspomagają trawienie,
  • poprawiają funkcjonowanie nerek i ułatwiają ich pracę, oraz błonnik.

Jabłka warto jeść z pestkami, wyciąg z nich zawiera izoflawony (fitohormony), fitosterol i podstawowe kwasy tłuszczowe. Zwiększają one giętkość oraz elastyczność naskórka, rekompensując spadek hormonów.

Anglicy mawiają, aby jeść jedno jabłko dziennie, a lekarz wcale nie będzie potrzebny.

 

aaaa_03Powrót do listy składników