Karob

korab

Karob, czyli znany nam z legend chlebek świętojański należy bardzo długo żuć, aby poczuć jego słodki smak. Drzewo karobowe pochodzi najprawdopodobniej z Azji Mniejszej (Syria, Arabia, Palestyna), gdzie uprawiane jest już od 3000 lat. W Europie pola karobu można znaleźć głównie w Grecji, na Sycylii i na Cyprze.

  • ma działanie antystarzeniowe, działające jak antyutleniacz,
  • poprawia trawienie,
  • posiada właściwości wykrztuśne, co może mieć szczególne znaczenie dla długoletnich palaczy, pozwalając wykrztuszać im wydzielinę z płuc,
  • jeśli spożywa się ją regularnie, to może ona zapobiegać rakowi płuc,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi i co ważne – nie zawiera tzw. złego cholesterolu (LDL),
  • leczy biegunkę, zmniejszając jej dolegliwości,
  • może być stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym przede wszystkim refluks żołądkowo-przełykowy,
  • zawiera substancję czynną, przeciwdziałającą astmie i niwelującą objawy alergii,
  • kryje w sobie witaminę E, stosowaną w leczeniu grypy, kaszlu, a także niedokrwistości,
  • dzięki zawartemu w nim kwasowi galusowemu chlebek świętojański stosowany jest jako lek na polio,
  • karob polecany jest również osobom z wysokim ciśnieniem, gdyż nie zawiera kofeiny,
  • działa przeciwbólowo, antyalergicznie, antyseptycznie, antybakteryjnie, antywirusowo, gdyż ma w sobie kwas galusowy i garbniki,
  • jest on bogaty w fosfor i wapń, co też pozwala na wykorzystywanie go w walce z osteoporozą

 

aaaa_03Powrót do listy składników