Maca

maca

Macę powszechnie określa się mianem super pokarmu (superfood). Terminem tym zwykło się nazywać żywność nie tylko dostarczającą cennych składników odżywczych, antyoksydantów, lecz także wspomagającą walkę z niektórymi schorzeniami. Jak dowiodły badania, roślina wykazuje znaczący, pozytywny wpływ na zdrowie i kondycję.

Przejawia się to przede wszystkim poprzez podnoszenie sprawności umysłowej, zwiększanie odporności na stres, regulację procesów trawiennych, podnoszenie libido i płodności, a także zapobieganie osteoporozie. Stosowana zewnętrznie może dodatkowo wspomagać prawidłowe gojenie ran i łagodzić objawy chorób skórnych. Znane są także jej właściwości spowalniające proces starzenia. Maca dostarcza organizmowi cennych witamin: A, C, E oraz z grupy B, a także składników mineralnych: miedzi, cynku, manganu, żelaza, boru i selenu. Obfituje w wysokiej jakości węglowodany (59%) oraz łatwo przyswajalne białko (10,2%), co czyni ją doskonałym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie.

 

aaaa_03Powrót do listy składników