Seler

seler

Seler naciowy, jak i bulwiasty. Amerykańscy naukowcy znaleźli w nim aż 86 cennych substancji, w tym m.in.: witaminy A, E, C(więcej niż cytrusy) i z grupy B (w tym kwas foliowy i witaminę PP) oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, cynk, nieco magnezu i żelaza. A także ważne substancje czynne, m.in. flawonoidy, które mają lecznicze działanie.

  • poprawia pracę układu pokarmowego,
  • likwiduje zaparcia,
  • pobudza apetyt,
  • wspomaga leczenie infekcji wirusowych,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • chroni przed wolnymi rodnikami,
  • działa moczopędnie,
  • zastępuje sól,
  • pomoże strawić nadmiar tłuszczu,
  • uspokaja, uważa się, że koi nerwy i relaksuje.

 

aaaa_03Powrót do listy składników